Sociale media wereldwijd

Ja hoor, 28% van de wereldbevolking maakt inmiddels al gebruik van sociale media. In Nederland volgen we meestal de sociale media trends van de VS, en Facebook, Twitter en Youtube zijn dan ook nog steeds verreweg de meest populaire sociale media sites in ons land.

Hoewel Facebook nu al jaren de grootste ter wereld is, zijn er ook landen waar dit niet zo is.

Rusland heeft een alternatief voor Facebook: VK. VKontakte, of VK, wordt niet alleen in Rusland gebruikt maar ook wereldwijd. In Rusland en de voormalige Sovjet Unie landen wordt VK veel meer gebruikt dan Facebook, hoewel Facebook gewoon toegankelijk is. In China zijn Facebook en Twitter geblokkeerd, en daarom worden QQ en Qzone gebruikt, die daardoor ook meteen de nummer 2 en nummer 3 sociale media platforms wereldwijd zijn, dankzij het grote aantal Chinezen dat onze wereld rijk is. WhatsApp is nog een enorm populair sociaal medium, en is sinds vorig jaar overgenomen door Facebook. Het Chinese alternatief voor WhatsApp is WeChat, en in tegenstelling tot QQ en Qzone wordt het al veel meer in andere landen gebruikt. Niet alleen grote landen als Rusland en China hebben hun eigen sociale media die de competitie met de groten als Facebook en Twitter overleefd hebben. Finland heeft bijvoorbeeld Suomi24, wat in dat land na Facebook het meest gebruikt wordt.

Hoe dan ook, ondanks de alternatieven is Facebook nog steeds de grootste speler en krijgt over de hele wereld steeds meer gebruikers. Zelfs mannen van de IS gebruiken Facebook en zetten er hun foto’s op. Maar Facebook is ook vaak in opspraak. Welke kant zal het in de toekomst met Facebook opgaan? Omdat Facebook zo slecht is in het respecteren van de privacy van gebruikers, en zich zelfs hun persoonlijke data toe-eigent, denken veel critici (zoals bijvoorbeeld Aral Balkan) dat Facebook weer zal gaan krimpen. Zij denken dat alternatieven die meer in het belang van de gebruikers zijn ontworpen, in de toekomst populairder zullen worden.

(Visited 289 times, 1 visits today)